İnsan kulağı, anne karnında gelişmeye başlar ve bu süreçte genetik faktörler veya gelişimsel eksiklikler nedeniyle işitme kaybı oluşabilir. Otizm, Down Sendromu gibi genetik hastalıklar işitme kaybına yol açabilen faktörler arasında yer alır.
🔹 Doğuştan İşitme Kaybı: Yenidoğan taramaları sayesinde erken dönemde tespit edilerek çocuğun gelişimi desteklenebilir.
🔹 Sonradan Gelişen İşitme Kaybı: Çocukluk döneminde ortaya çıkabilen işitme kayıpları, dil gelişimi ve akademik başarı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.
Dil gelişimi: İşitme kaybı erken fark edilmezse, çocuk yaşıtlarıyla aynı seviyede dil gelişimi gösteremeyebilir.
Akademik ve sosyal etkiler: İşitme kaybı, okul başarısını ve sosyal ilişkileri olumsuz etkileyebilir.
Dikkat ve iletişim sorunları: İşitme kaybı olan çocuklar, dikkatsizmiş gibi algılanabilir veya ilgisiz görünebilir.
Bebeğinizde işitme kaybının olup olmadığını anlamak için normal işiten bir bebeğin işitsel-sözel gelişim dönemlerini iyi bilmek gerekir. Normal işitmeye sahip bebekler 6-9 ay arasında sesin geldiği yöne bakmaya çalışır, 10 aydan sonra ismi söylendiğinde sesler çıkararak tepki vermeye çalışır. 12 aydan büyük bebekler ise basit sözcükleri tekrarlamaya başlar. Tüm bebeklerde bu gelişim sırasının aynı olmasını beklemiyoruz, ancak aşağı yukarı benzerlik gösterir. Kimi bebekler ilk sözcük çıkarmaya akranlarından önce başlarken kimileri işitme kaybı nedeniyle daha geç veya hiç başlayamamaktadır.
Normal işiten bir bebeğin işitsel gelişimini bilmek bebeğinizin işitme kaybını fark etmenizi kolaylaştıracaktır.
Bebeğinizin işitme sağlığını değerlendirebilmek için, normal işiten bir bebeğin işitsel ve sözel gelişim dönemlerini bilmek önemlidir.
6-9 ay: Bebeğiniz, sesin geldiği yöne doğru başını çevirmeye çalışır.
10 ay: İsmi söylendiğinde sesler çıkararak tepki verir.
12 ay ve sonrası: Basit kelimeleri tekrarlamaya başlar.
Her bebeğin gelişim süreci farklı ilerlese de, bebeklerde işitsel gelişimin gecikmesi işitme kaybı belirtisi olabilir.
Seslere tepki vermiyor veya yöne dönmüyorsa
İsmi söylendiğinde tepki göstermiyorsa
Konuşma ve kelime taklitleri yaşıtlarına göre daha geç gelişiyorsa
Bu belirtilerden herhangi birini gözlemliyorsanız, erken teşhis için işitme uzmanına danışmanız önemlidir. İşitme sağlığı hakkında detaylı bilgi almak için Odyobest işitme uzmanlarıyla iletişime geçebilirsiniz.
En iyi deneyimleri sağlamak amacıyla, cihaz bilgilerini depolamak ve/veya bunlara erişmek için çerezler gibi teknolojiler kullanıyoruz. Bu teknolojilere izin vermek, bu sitedeki gezinme davranışı veya benzersiz kimlikler gibi verileri işlememize olanak tanıyacaktır. Onay vermemek veya onayı geri çekmek belirli özellikleri ve işlevleri olumsuz etkileyebilir.
Nasıl Yardımcı Olabiliriz