İşitme Cihazları Temel Parçaları

İşitme cihazları, çevredeki mekanik sesleri mikrofon yardımı ile toplayarak elektiriksel sinyale çeviren, işitme cihazı için geliştirilmiş algoritmalarla gerekli işlemlemeleri çözümleyerek ve sesi yükselterek, hoparlör yardımı ile tekrar akustik sinyale dönüştürür.

 

İşitme cihazları 3 temel parçadan oluşmaktadır:

1.Mikrofon: Çevredeki sesleri toplayarak elektiriksel sinyale çeviren bir dönüştürücüdür. Bir çok yönden gelen seslere duyarlı mikrofonlara omnidirectional(çok yönlü) mikrofon denir. Bugünkü işitme cihazlarında Directional mikrofon omnidirectional(çok yönlü) mikrofonun yerini almaktadır. Directional mikrofonun kullanımın amacı ise her yönden gelen sesleri değil belirli yönden gelen seslere odaklanarak konuşmanın daha iyi anlaşılmasını ve istenmeyen gürültüleri sönümlenmesini veya azaltılmasını sağlamaktır.

2.Amplifikaör: Amplifikatör,işitme cihazının hoparlörüne iletilen elektiriksel sinyalin gücünü yükseltmeye yarar. Amplifikatör, işitme kaybınının fazla oluğu frekanslarda daha çok,işitme kaybının az olduğu frekanslarda ise daha az amplifikasyon(yükseltme)yapılacak şekilde tasarlanmıştır. Bu şekilde tasarlanmasının amacı ise hastanın cihazdan maximum verim alması ve kulağı rahatsız edecek yükseklikte gelen sesleri engellemesidir.

3.Hoparlör: Amplifikatör elektiriksel sinyali hoparlöre iletir. Hoparlör elektiriksel enerjiyi tekrar akustik enerjiye çevirir.